Klassifiser røykere som narkomane

I lenger tid nå har jeg deltatt i diverse debatter angående legalisering av cannabis, og tro meg det har skapt storm. Nordmenn er ikke alltid like mottakelig for nye ideer selv om de viser seg å fungere bra i andre land. Jeg har derfor måtte innse at denne debatten kanskje ikke blir vunnet på flere år. Noe som er trist. Jeg trøster meg derfor med at man ikke trenger å gå alt for langt tilbake før motstanden mot at homofile skulle få gifte seg var stor, så man kan trøste seg med at folket vil komme til fornuft før eller senere.

Det som er festlig er å ha denne debatten med folk som bruker eller som jeg sier, misbruker nikotin. Her kan en gruppe mennesker som misbruker 10 til 20 sigaretter per dag moralisere over personer som tar seg en joint i ny og ne. Hvor mange møter, seminarer og andre ulike tilstelninger har jeg ikke vært på der disse menneskene nærmest tripper etter en pause så de kan misbruke sitt narkotikum nr. 1. Når pausen kommer kan de ikke forte seg fort nok ut for å få sitt skudd. Lag lover som regulerer deres rusmisbruk og man får høre at Norge er en sovjet stat og det ene og det andre. Til og med på steder der det står røyking forbudt tar mange av dem seg en blås og gir du dem beskjed at dette ikke er lov så blir de rasende. Selvfølgelig skal de få gjøre som de vil, for det er jo kun alle andre som er et problem. Hvorfor skal mennesker som forpester luften rundt oss og som koster helsevesenet enorme summer få bruke sitt rusmiddel nr. 1 som nærmest en menneskerett, mens andre som tar seg et trekk av en joint på nachspell bli fremstilt som en umoralsk lovbryter?

Nå ønsker jeg ikke å forby sigaretter på noen som helst måte. Røykere skal få ha sin narkomani i fred. Men spar oss for moralisering for her kaster dere stein i et glasshus. De aller fleste som benytter seg av cannabis er ikke misbrukere, like lite som de som raver fulle rundt hver eneste helg eller drikker seg sørpefulle og driter seg ut på julebord er alkoholikere med alvorlige rusproblemer. Men herlig hvordan en gruppe som knapt nok skaper noen problemer blir møtt med sosial stigmati og ødeleggelse av sin egen fremtid av de samme hyklerne.

Så tenk deg litt om neste gang du tar ditt femte glass med vin eller røyker din 10 sigarett, om du egentlig er såpass mye bedre eller for å sitere Jesus: “Den uten synd kan kaste den første steinen”.

Les også:
Sendingen som ble for sterk for radio puddefjord
Legaliser debatten
Kampen fortsetter
På tide med legalisering

Følg meg på facebook og twitter

Vist 599 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Et problem er at mannen i gata ikke har informasjon nok til å ha velfunderte meninger om cannabis. Jeg forstår dem, de plaprer bare videre det de er blitt fortalt. Et større problem er at velutdannede og (jeg sliter med å si det) intelligente mennesker, (idioter spør du meg) tyter skremselspropaganda er mer forstemmende.
For meg er akademiker blitt et skjellsord. Det er akademikere som viderefører løgnpropagnda og idioti. Hvordan kan for eksempel helsepersonell tro på myten om kronisk rus fra cannabis. At cannabis gjør deg stein i opptil 6 uker. Kan de lese, kan de søke informasjon på internett, eller er det Hotell Cesar de bruker fritiden på.
Jeg forventer som sagt ikke så mye av den vanlige mann i gata, men av folk som forventer at vi skal respektere dem som oppegående mennsker, spesielt dem som arbider med jus eller helse, forventer jeg at de har såpass interesse for faget sitt at yrkestoltheten tvinger dem til å søke sannheten.
Kanskje det er intelligensen det skorter på, ikke vet jeg. Informasjonen ligger noen få tastetrykk unna. Likevel velger de å fremstå som idioter. Jeg hadde forventet at selvrespekten vill slå inn, men nei. Tett i pappen er rett ord. Ingen fornuft kan lenger nå inn.
Verden har jo vært igjennom dette før. Selv om bevisene for at jorden er rund er og var overveldende. Var det en lang og seig kamp å få gjennomslag for dette. Det hjalp ikke at man faktisk kunne observere faktum ved å gå opp på et fjell, og se forbi krumningen. Logikken var ikke sterkt nok utviklet.
På samme måte som logikken i politidirektoratet er totalt fraværende når de i førerkortsaker kan si at et forbruk av cannabis mer en ti ganger i året. Da har du et rusproblem. Goddag mann økseskaft.

Annonse

Nye bilder